Verslag symposium Biovigilantie 2017

Op woensdag 22 november 2017 heeft het 10e TRIP Biovigilantie symposium plaatsgevonden in congrescentrum Arminius te Rotterdam. Dit symposium, waarbij het thema 10 jaar biovigilantie centraal stond, werd in samenwerking met België georganiseerd en was internationaal georiënteerd.

Voorzitter Pim Janssens (Voorzitter TRIP Advieskamer Biovigilantie) heeft de dag geopend met een welkomswoord en werd gevolgd door Arlinke Bokhorst (Directeur bureau TRIP) die een samenvatting gaf van de afgelopen tien jaar biovigilantie in Nederland. Voor de koffiepauze gaf Professor Ludo Muylle (Universiteit Antwerpen en namens FAMHP) een blik op de biovigilantie in België.

Na de koffiepauze vonden drie presentaties plaats. Ingrida Pucinskaite-Kubik (Europese Commissie  DG SANTE) heeft de toekomst van biovigilantie op de EU-niveau besproken. Evi Petrisli (NOTIFY Library) legde uit hoe NOTIFY Library werkt en wat voor data ze verzamelen. Als laatste presentatie voor de lunch heeft Jeroen van Baare (Inspecteur  IGJ) helderheid gegeven over inspecties van weefselinstellingen door de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting).

Na de lunch waren er drie parallelsessies. Marjan Happel (Coördinator biovigilantie bureauTRIP) en Professor Sjoerd Repping (KLEM, AMC) gaven leiding aan een sessie over geassisteerde voorplanting (ART) waarin o.a. tien jaar biovigilantie bij ART besproken werd. Jo Wiersum (Landelijke coördinator bureauTRIP) heeft tegelijkertijd een sessie over hematopoëtische en therapeutische cellen geleid. Daarnaast leidde Arlinke Bokhorst (Directeur bureau TRIP) een sessie over de internationale weefselsamenwerking en vigilantie. Professor Ramadhan Jashari (European Homograft Bank, Brussel) gaf in deze sessie een presentatie over o.a. de samenwerking tussen België en Nederland op het gebied van cardiovasculaire weefsels.

Hierna kon iedereen nog even napraten onder het genot van een hapje en een drankje in de prachtige Arminius kerk. Het symposium werd gemiddeld als ‘goed’ beoordeeld. Bureau TRIP kijkt terug op een zeer geslaagde dag en bedankt alle deelnemers en sprekers voor hun komst en bijdrage!