In 2019 is het Europees project EURO GTP II, waaraan naast TRIP ook een aantal Nederlandse weefselinstellingen en ziekenhuizen hebben deelgenomen, beëindigd. Het project had als doel de technische vereisten te formuleren die nodig zijn om de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van nieuwe weefsel- en celproducten te waarborgen bij de toepassing bij patiënten. Het project, European Good Tissue Practices II (EURO GTP II) genaamd, voorziet in een aantal praktische handvaten en richtlijnen die weefselbanken en ziekenhuizen kunnen ondersteunen om aan de wettelijke kaders te voldoen. u vindt deze terug op de EURO GTP II website.
Het project is uitgevoerd in samenhang met andere Europese samenwerkingsprojecten zoals ARTHIQS (Assisted Reproductive Technologies and Haematopoietic stem cells Improvements for Quality and Safety throughout Europe) en VISTART.
De volgende resultaten zijn bereikt:
Good practices richtlijnen en referentiemateriaal, toepasbaar op de processing van weefsels en cellen en follow up procedures bij patiënten waardoor de veiligheid en effectiviteit van transplantaties en transfusies van menselijk lichaamsmateriaal kan worden gewaarborgd.
Een voorstel voor een GTP’s Management Model waarin de harmonisatie van GTP standaarden in de toekomst wordt geborgd en een systeem wordt geïntroduceerd van accreditatie en training op dit gebied in Europa.
Een weefsel- en celdatabase, waarin gevalideerde producten zijn opgenomen in relatie tot hun klinische toepassingen, die dient als startpunt voor de definitie wanneer weefselinstellingen of ziekenhuizen te maken hebben met een nieuwe product /proces/ toepassing.
In dit project heeft niet alleen TRIP een belangrijke rol spelen, maar ook Nederlandse weefselorganisaties (BISLIFE, Sanquin, ETB) en medische professionals (academische ziekenhuizen) zijn gevraagd te participeren, zowel in de werkgroep voor stamcellen als in de werkgroep weefsels en geassiteerde voortplanting.