augustus 2015

Een 80-jarige man is bekend met een duodenum ulcus en heeft eenmalig melaena gehad. De huisarts vindt een Hb van 3,5 mmol/L en stuurt de patiënt naar de SEH.

Bij het lab worden 3 EC’s besteld en kruisbloed wordt afgenomen. Na het centrifugeren van kruisbloed is het de analist duidelijk dat het Hb geen 3,5 mmol/L kan zijn, omdat de verhouding rode cellen ten opzichte van bovenstaand plasma te groot is. Ter controle wordt er een nieuwe Hb meting gedaan: het Hb = 8,3 mmol/L. Bij de huisarts is vermoedelijk een fout gemaakt bij de Hb-bepaling met een point-of-care apparaat.

De transfusie-aanvraag wordt gecanceld. De patiënt wordt opgenomen ter observatie van de melaena. De volgende dag wordt het Hb voor de zekerheid nogmaals bepaald: Hb = 8,6 mmol/L en de patiënt wordt naar huis ontslagen.

Bespreking

Er wordt een TRIP melding overig incident gedaan. Hier is door persoonlijke oplettendheid van de analist onnodige transfusie voorkomen. Een opname kon in dit geval echter niet voorkomen worden. Hoe zijn de procedures in uw ziekenhuis? Wordt er voor transfusie in principe opnieuw een Hb bepaling gedaan in het lab, indien er een zeer laag Hb gevonden wordt door de huisarts?