Verslag symposium Biovigilantie 2016

Op 2 november 2016 vond het 9e TRIP symposium Biovigilantie plaats. Dit jaar was als locatie Kasteel de Schaffelaar te Barneveld gekozen. Het hoofdthema van deze dag was Incident analyse. Tevens was de voortgang van de implementatie van de Single European Code (SEC) ook weer onderdeel van het programma. Het symposium werd bezocht door 103 deelnemers. De deelnemers waren afkomstig uit diverse sectoren binnen de weefsel- en celtransplantatieketen; ziekenhuizen, klinieken, weefselinstellingen, laboratoria en overheidsinstellingen.

Indien u op de naam van de presenterende persoon klikt, krijgt u de dia’s van de presentatie in PDF-format te zien.

De ochtend werd geopend door de voorzitter van Stichting TRIP en tevens ochtendvoorzitter, Martin Schipperus, die iedereen welkom heette en de sprekers van de ochtend aankondigde. De eerste spreker was Ingirid Christiaans van het VUmc die sprak over melden en analyseren van risico’s en incidenten.

In de koffiepauze (en lunchpauze) kon de stand van CoperniCare bezocht worden. CoperniCare is een software bedrijf dat een Weefsel Volgsysteem heeft ontwikkeld.

Na de pauze volgden de presentaties van Frank van Linden van VWS en Petra van Krimpen en Wim Hoekstra  van Sanquin over de voortgang van de implementatie van de SEC.

Daarna beantwoordden Jeroen van Baare en Alice van Sliedregt van de IGZ vragen over het melden aan de inspectie en inspecties in het kader van de vergunning als weefselinstelling.

Het middagprogramma bestond uit drie parallelsessies die gericht waren op de analyse van incidenten bij verschillende weefsel- en celtypen: Vervangende weefsels, Hematopoëtische stamcellen en cellen voor therapeutische doeleinden en Gameten en embryo’s. In deze sessies werd door melders eigen casuïstiek gepresenteerd en de analyse van de incidenten toegelicht. Er was ruimte voor vragen en discussie.

Daarna volgde nog een plenaire sessie over biovigilantie waarin Susan Marks van Eurotransplant uitleg gaf over de orgaanvigilantie. Ten slotte heeft Arlinke Bokhorst het TRIP Biovigilantie Rapport van 2015 en de ontwikkelingen van afgelopen jaar en voor de toekomst toegelicht.

Na afloop van het symposium kon iedereen nog even napraten onder het genot van een hapje en een drankje.Het symposium werd gemiddeld als ‘goed’ beoordeeld. Bureau TRIP kijkt terug op een zeer geslaagde dag en bedankt alle deelnemers en sprekers voor hun komst en bijdrage!