Verslag 14e Biovigilantie symposium 2022
Op woensdag 9 maart werd het 14e TRIP Biovigilantie symposium gehouden. Vanwege COVID-19 maatregelen tijdens de voorbereidingen werd voor het tweede jaar op rij gekozen voor een volledig digitaal symposium via zoom. We rekenen erop dat we het symposium volgend jaar weer live op locatie te kunnen organiseren, eventueel in een hybride vorm. Hieronder vindt u het verslag van dit symposium. De presentaties kunt u inzien door op de foto van de presentatie te klikken.
Arlinke Bokhorst, directeur van TRIP, opende het symposium met een presentatie over de effecten van de coronapandemie op de jaarcijfers aan de hand van het TRIP rapport Biovigilantie 2020. Ook werd het effect van de pandemie op de meldingen besproken. Hierna volgde de duo-presentatie van Colin de Haar (hoofd celtherapie faciliteit UMCU) en Anna de Goede (ziekenhuisapotheker Radboudumc). Vanuit hun respectievelijke situaties gaven zij hun visie op biovigilantiemeldingen bij Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP’s) en de complexiteit van het regelgevend kader omtrent ATMP’s.
De derde presentatie was van Paul Ormel (senior beleidsmedewerker Lichaamsmateriaal Ministerie van VWS). Hij vertelde over de herziening van de Europese wetgeving op het gebied van menselijk lichaamsmateriaal (Blood directive, Tissues and Cells directive en Organ directive), die op dit moment gaande is. Parallel aan deze herziening zal ook nationaal begonnen worden om de Wet inzake bloedvoorziening, Wet veiligheid en kwaliteit lichaamsmateriaal en de Wet op de orgaandonatie aan te passen aan de (gewijzigde) praktijk.
Na de pauze ging het programma verder met twee korte casusbeschrijvingen, gepresenteerd door Layla de Jonge (arts veiligheid lichaamsmateriaal van TRIP), die de opstap maakte naar de volgende presentatie ‘’Safety, it’s not rocket science, it’s much harder” (casuïstiek staat niet in de online presentatie). De presentatie werd gegeven door luitenant kolonel drs. Leonie Boskeljon-Horst (Hoofd Voorvallenonderzoek Koninklijke Luc htmacht). Zij nam ons aan de hand mee langs de ontwikkelingen van ‘veiligsheidsdenken’ door de jaren heen en hield een boeiend pleidooi voor een nieuwe manier van benaderen en rapporteren van calamiteiten/voorvallen binnen het systeem van de Safety 2. Hierin ligt de focus eveneens op het analyseren van die situaties die wel goed (zijn) (ge)gaan en het belang van de processen die daar borg voor staan.
Na deze presentatie werd het symposium afgesloten met de verwachting iedereen volgend jaar weer live te zien.
Bureau TRIP wil alle deelnemers en sprekers bedanken voor hun bijdrage. Wij kijken terug op een zeer geslaagde middag!