IHN medal uitgereikt aan dr. Martin Schipperus tijdens het International Haemovigilance Seminar in Athene

Stichting TRIP is trots te kunnen mededelen dat tijdens het International Haemovigilance Seminar in Athene dr. Martin Schipperus op 12 april 2024 uit handen van de voorzitter van de International Haemovigilance Network, dr. Shruthi Narayan, de IHN medal heeft mogen ontvangen.
(De IHN medal wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die vanuit wetenschappelijk oogpunt een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de vooruitgang van de hemovigilantie).

 

Martin Schipperus was in 2002 de eerste directeur van het TRIP Nationaal Hemovigilantie Bureau (in 2012 uitgebreid met biovigilantie) in Nederland en speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Nederlandse visie op hemovigilantie, welke internationaal bekend is geworden.

In zijn carrière heeft Martin Schipperus altijd gepleit voor het wetenschappelijk gebruik van hemovigilantiegegevens ter ondersteuning van de klinische transfusiepraktijk. Dit komt tot uiting in een groot aantal wetenschappelijke publicaties op dit gebied. Hij is gepassioneerd over de behoefte aan standaard definities en over het belang van een netwerk van toegewijd hemovigilantiepersoneel binnen ziekenhuizen om de gegevensverzameling in de klinische setting te monitoren en te ondersteunen. Vanaf het begin zette hij zich in voor een jaarlijks symposium dat gewijd is aan transfusie en hemovigilantie, dat sinds 2012 in samenwerking met het NVB wordt georganiseerd.
In 2023 zette hij in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Bloedtransfusie en de Hogeschool Rotterdam een training op voor klinische onderzoeksvaardigheden voor hemovigilantiefunctionarissen en -medewerkers uit het hele land.

Internationaal heeft hij onder meer bijgedragen aan de IHN; van 2013-2017 als penningmeester en van 2017-2019 als voorzitter. Gedurende deze periode ontwikkelde hij mede de IHN Strategy Development bijeenkomst in 2016, die het netwerk met een inspirerende missieverklaring nieuwe energie gaf. In al die jaren combineerde Martin zijn hemovigilantie-activiteiten met zijn rol als  eminente hematoloog, klinisch onderzoeker en transfusiespecialist.

 

 

 

 

 

 

Martin Schipperus kon de IHN medal niet persoonlijk in ontvangst nemen
maar woonde de uitreiking digitaal bij.
Lees hier de mooie woorden die dr. Shruthi Narayan uitsprak.

 

 

De IHN medal is na het seminar persoonlijk door de huidige TRIP directeur, Jaap Jan Zwaginga, aan Martin Schipperus uitgereikt.