Verslag symposium Biovigilantie 2014
Op 19 november 2014 vond het 7e TRIP symposium Biovigilantie plaats. In het licht van de aankomende verhuizing van het Bureau en daarmee als afscheid van de huidige locatie is het Auditorium van het HagaZiekenhuis als locatie gekozen. Het thema van deze dag was: ‘Transplantatie van weefsels en cellen: risico op contaminaties en overdracht van bacteriën en virussen’. Het symposium werd bezocht door 78 deelnemers. De deelnemers waren afkomstig uit diverse sectoren binnen de weefsel- en celtransplantatieketen; ziekenhuizen, weefselinstellingen, laboratoria, overheidsinstellingen etc.
Indien u op de naam van de presenterende persoon klikt, krijgt u de dia’s van de presentatie in PDF-format te zien.
De ochtend werd geopend door de voorzitter van Stichting TRIP en tevens dagvoorzitter, Martin Schipperus, die het nieuwe adres van bureau TRIP bekend maakte, een samenvatting gaf van het TRIP Biovigilantie Rapport van 2013 en toelichting gaf op het thema van de dag. Daarna volgde de presentatie van Dr. Dragoslav Domanovic: Epidemiological challenges for the supply of SoHO in EU. Door de Ebola-crisis kon hij helaas niet aanwezig zijn en heeft Arlinke Bokhorst, de directeur van bureau TRIP, deze presentatie gehouden. Veel complimenten vielen haar ten deel voor de manier waarop zij dit overgenomen heeft. Na een koffiepauze met daarbij een Leids sleutelkoekje volgde een presentatie van Marja van Wijk, namens BISLIFE, over Coxiella burnetii seroprevalentie in weefseldonoren na de grote Q koorts uitbraak in Nederland. Zij werd gevolgd door Nina Mathijssen, onderzoek coördinator van de orthopedie in het Reinier de Graaf Gasthuis, die over haar promotieonderzoek vertelde: Het verbeteren van de uitkomsten van bone impaction grafting bij heup revisie operaties.
Het middagprogramma werd voorgezeten door Pieter Petit, arts-microbioloog, Pauline Zijlker en Marjan Happel van bureau TRIP. Zij presenteerden casuïstiek die betrekking had op contaminatie en besmetting bij het gebruik van weefsels of cellen. Pieter zorgde als moderator voor de achtergrond van het betrokken micro-organisme en tevens werden deskundigen in de zaal geraadpleegd. De deelnemers konden interactief met stemkastjes deelnemen en kregen vragen over de indeling van meldingen in categorieën, ernstgraad of imputabititeit. Na de theepauze was het tijd voor de laborante van de Euro Cornea Bank, Liesbeth van der Bent, om over de microbiologie aldaar te spreken. De middagsessie werd afgesloten met een presentatie van Jan Marcelis, microbioloog en embryoloog in het St. Elizabeth Ziekenhuis, over de risico’s op overdracht van besmettingen en contaminaties bij geassisteerde voortplanting.
Na afloop van het symposium kon iedereen nog even napraten onder het genot van een hapje en een drankje. Bureau TRIP kijkt terug op een zeer geslaagde dag en bedankt alle deelnemers en sprekers voor hun komst en bijdrage!